Din ferieguide til London!

Londonguiden.net

Sørøst for elva

De fleste holder seg stort sett på nordsiden av Themsen når de besøker London, med unntak av en tur innom South Bank. Her finner du blant annet Shakespeares The Globe, spennende markeder og puber og selvfølgelig London Eye, som er Europas største pariserhjul. Men sørsiden av elva har langt mer å by på, så hvorfor ikke tilbringe en dag eller to her for en litt annerledes London-opplevelse?

0-meridianen og maritim historie

Du kommer nesten ikke unna en tur innom Greenwich når du først er på denne siden av Themsen, bydelen med den rike historien og gamle, flotte bygninger. Greenwich er kanskje likevel mest kjent for å være stedet hvor meridianlinjen går. Her kan du besøke populære markeder som byr en rekke spennende internasjonale matboder og unike shoppingmuligheter. I bydelen finner du også Greenwich-observatoriet, som ligger i fantastiske Greenwich Park og er en av de kongelige parkene i London, O2-arenaen, National Maritime Museum og ikke minst det berømte klipper-skipet Cutty Sark.

Greenwich er virkelig stedet å reise for å lære mer om Londons spennende maritime historie. Du bør også sjekke ut kabelbilene som går mellom Greenwich og Royal Victoria for en enestående utsikt over London til en billig penge. Andre måter å reise mellom Greenwich og sentral-London på er med tog, t-bane og ikke minst båt, som er et ekstra hyggelig reisealternativ på fine solskinnsdager.

Kilde: Unsplash

En annerledes fotballopplevelse

I London finner du flere av toppklubbene i engelsk fotball. Hooliganismen var stor i England på 70- og 80-tallet, men mens dette fenomenet stort sett har avtatt har fremdeles klubber som West Ham og Millwall et mindre godt rykte for sine supportere. Nå er det riktignok bare noen få av disse bråkmakerne sammenlignet med hvor mange helt alminnelige supportere det er med en kjærlighet for fotballen og klubben de støtter. De ekte supporterne ønsker naturlig nok at dette ryktet skal forsvinne og at fokuset blir satt på det som skjer på banen.

Millwall er tilbake i Championship og spiller dessuten i FA-cupen, og selv om de ikke kjemper om topplassering i noen av ligaene holder de seg på et jevnt nivå og en trygg plassering på tabellen. Det er en relativt liten klubb med liten stadion, og dette skaper en helt unik stemning og intim fotballopplevelse som du ikke ser maken til på stadioner som White Hart Lane eller Emirates. I sørøst-London holder også fotballklubben Dulwich Hamlet til. Den lille klubben blir i dag kalt Londons mest hipster og vennlige klubb, og mange hevder at en tur hit til og med appellerer til de som ikke er så interesserte i fotball. 

Kilde: Millwall Dock by Philip Jama (CC-BY-SA-3.0)

Hippe klubber og dinosaurer

I tillegg til de obligatoriske turistattraksjonene og fotball har sørøst-London flere unike ting å by på. For de mat- og festglade i reisefølget er bydelen et mekka med hippe klubber og barer og eksklusive restauranter i områder som Brixton, Peckham, Lewisham og Brockley.

Det er også en rekke spennende gallerier, museer og historiske bygninger i området, og du kan dessuten besøke den store parken Crystal Palace Park som blant annet byr på dinosaurfigurer i full størrelse, en liten bondegård, en enorm labyrint, sportssenter og utendørs konsertscene. Med de store grøntområdene i Greenwich Park og Crystal Palace Park er det bare å pakke piknikkurven og tilbringe en avslappende dag i det grønne i den ellers så travle hovedstaden.


Copyrighted content. All Rights Reserved.